Magánvagyon? Cégvagyon?

A „vállalkozók” hírnevét lerombolták. Talán te is emlékszel tipikus „vállalkozókra”. És itt most senkit nem akarok sértegetni, de nekem is van egy kép a fejemben.

Az én negatív vállalkozó-képem az egy boltos, vagy kocsmáros, akinek a Balcsin van egy kisboltja, vagy egy kocsmája.

Megjelenése: méregdrága sportcipő, fehér  zokni, harsány színű, suhogós rövid gatya, piros trikó, 3 cm vastag aranylánc, rajta 10 cm kereszt, fülbevaló, karkötő. Kombimercivel jár, nagy a pofája, mindenki tart tőle, ő a király, és a zsebében van egy köteg lóvé, kb. egy átlagbér hússzorosa, amit játszi könnyedséggel előkap és bárkit zsebből lealáz. Ezért sokan félnek tőle, sokan keresik kegyeit.

Általában mindenkit átvág, mindenkit kihasznál, a pillanatnyi siker érdekében bárkin keresztülgyalogol, de ha kell, olyan hatékonyan és látványosan nyal, hogy azt öröm nézni. Ebbe a kategóriába tartoznak mostanában az igazi “menő csávók”, akik azt képzelik magukról, hogy mindent megtehetnek.

Na, az effélék rombolták le a renomét, de most nem kimondottan erről van szó.

 

A zsebében lévő pénzről van szó.

Régen úgy gondolkodtak ezek az emberek, hogy a zsebben lévő “lóvé” mennyisége határozza meg, hogy mennyire sikeresek. Ha tele volta lével, akkor jól ment, ha nem, akkor nem. Ennyi. A vállalkozás vagyona elfért a zsebben, de ez a vagyon volt az ember vagyona is. Gyakorlatilag összefolyt a kettő. Ma sincs ez másképp. Talán az öltözködés és a viselkedés jobb egy kicsit, de a “lóvé” a zsebben ugyanúgy ott van. A közös “lóvé”. A “lóvé”, amiről senki nem tudja, hogy pontosan kié.

Nem azért, mert mindenki hülye, hanem azért, mert lehetetlen kiválogatni a pénzt és a megfelelő címkével ellátni.

Kinek a pénze van a vállalkozóknál a zsebben (vagy a kasszában, vagy a bankszámlában) ?!?

 • A beszállítóké?
 • Az államé?
 • Az ügyfeleké?
 • Az alkalmazottaké?
 • A családjáé?
 • Stb.

 

Egyszóval mindenkié.

Te tudod, hogy a Te pénzed hogy áll össze? Tudod, hogy az a pénz, amit kezelsz, pontosan kié? Tételezzük fel, hogy jön telefonodra egy  bankszámlainfo-SMS, és azt látod, hogy van a számlán 10 M. Ft. Örülsz? Vagy örülnél? Ez önmagában semmit nem jelent. Ez lehet sok, lehet kevés. Lehet a csőd, lehet a Kánaán.

Ahhoz, hogy tudd, hogy a 10 sok, vagy kevés, egy csomó mindent tudnod kell:

 • Mennyivel tartozol a beszállítóknak?
 • Mennyi a fizetendő adód, járulékod, áfád?
 • Mennyi fizetést kell kiadnod?
 • Mennyi fizetést veszel fel?
 • Mennyi osztalékot akarsz kivenni?

 

Tehát a zsebben lévő “lóvé” csak annak sok, aki nem látott még annyit. Másnak semmit nem jelent. A NAV-nak tök mindegy, hogy 1000 Ft-ra, vagy 1 milliárdra ad ki inkasszót, az csak egy szám. Ugyanolyan, mint a bankszámlád pillanatnyi egyenlege. Mi a legnagyobb gond azzal, ha zavar van a cégben a pénzügyek ezen területén is?

 

„Az, hogy olyan életet élsz más pénzéből, amit nem engedhetsz meg magadnak.”

 

Először is válaszd külön a személyes fizetésedet, vagyonodat a céges pénztől. Utána tudasd az ezzel járó életszínvonalat a környezeteddel. Élj annak megfelelő életet.

Ha gyarapodik a céged, gyarapodni fogsz te is, ha fontos, hogy magadat fizesd ki elsőre, akkor fizesd ki magadat, járj jól először Te, de ne más pénzét költsd.

Légy biztonságban!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Árárárárárárárárárár

Egyszer egy speditőrcég megbombázott spamszerű emailekkel, nem volt érdekes, nem válaszoltam rá, végig sem olvastam, mert az első 10 mondatban kb 20x szerepelt az a szó, hogy ár.

Tovább olvasom »
Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Műérdeklődés

Az üzleti szegmensben találkozom olyanokkal, akik pusztán a szájukat jártatják, és úgy gondolják, hogy műérdeklődéssel bizalmat építenek.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Kommunikáció

Egyértelműen kommunikálni, annyit jelent számomra, hogy amit gondolok, és mondok arról a másiknak, tehát annak akinek mondom, ugyanazt kell gondolnia és értenie.

Tovább olvasom »