Személyes felelősség

Talán a legnehezebb dolog azt a felelős gondolkodásmódot elsajátítani, hogy minden, amit teszel, kihatással lesz a jövődre, és nem okolhatsz senki mást, csak saját magadat a tetteid következményeiért.

Mennyire egyszerű és jó érzés a kialakult helyzetért másokat okolni, szenvedni miattuk és kiérdemelni a sajnálatot. Egyszerű és talán jónak is tűnik, de egyáltalán nem éri meg. Azt bevallani elsősorban saját magadnak, hogy elszúrtad, hibáztál, mulasztottál, vagy késtél, vagy bármiféle hibát követtél el, nem egyszerű.

 

Miért nem egyszerű?

Mert tudod,

  • hogy csak te tehetsz róla,
  • csak te vagy a felelős és
  • csak te tudod jóvátenni.

 

Ha megérted, hogy a dolgokat te alakítod, rajtad áll vagy bukik a siker, akkor már nagyon sokat léptél előre.

Két dolog van, ami sok esetben meggátolja a vállalkozót a sikerben: A halogatás, és a dolgok meg nem csinálása. Szerintem szinte ugyanaz a kettő, mivel egyikből adódhat a másik, és össze is függenek abban az értelemben, hogy a végeredmény ugyanaz. A dolog nincs elvégezve. A halogatás esetén így pontosabb: A dolog még nincs elvégezve. Mindegy, de nincs elvégezve.

Én egy nagyon egyszerű elvet követek: Ha szembejön a feladat, akkor azonnal elintézem. Ha van kedvem, ha nincs. Ha nincs, akkor csinálom kedv nélkül, mert tudom, hogy rajtam kívül más azt soha nem fogja megcsinálni. Persze vannak helyzetek, hogy nem lehet azonnal valamit megtenni, nálam az a szabály, hogy az azonnalhoz legközelebb eső időpontban fogom megtenni.

Innentől kezdve, ha megteszek mindig mindent, és azt időben, akkor már egy csomó mulasztástól megkímélem magamat és a környezetemet, és ez az első lépésem a felelősség felé. Képzeld el, micsoda nagyszerű világ lenne, ha mindenki mindig mindent, amit elvállalt, azt időben a legjobb tudása szerint megtenné. Óriásit lépne előre a világ.

Vittinger Laci azt mondta (aki programunkban az értékesítési tréningeket tartja) hogy ha egy mondata lenne csak az értékesítési tréningen, amit jó lenne, ha mindenki megtanulna és betartana, akkor az ez lenne: Tartsd be mindig azt, amit ígértél.

Ennyire egyszerű.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Kommunikációs zűrzavarok

Nem árt, ha egy vállalkozó megfelelően kommunikál. Nem elég valamit elmondani, akinek mondjuk, meg kell, hogy értse, ha megérti, kell, hogy tudja alkalmazni, ezért, ha már a gondolatátvitel első lépcsőjén vannak hibák, kevés az esély arra, hogy a másik meg is értse az információt és még alkalmazni is tudja.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Pénzt keresni

A múltkor kerestem. Igaz nem pénzt, hanem egy aranygyűrűt fémkeresővel, azaz asszisztáltam egy kereséshez. Lehetett volna pénz keresés is, keresés volt.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Short 3: Fizetés

Ha ma Magyarországon megkérdezzük az embereket, hogy mi a véleményük a fizetésükről, akkor 90% azt fogja válaszolni, hogy kevés.

Tovább olvasom »