Borravaló

A borravalót létét, nemlétét nem az dönti el, hogy milyen volt az étel, hanem az, hogy a kaját felszolgáló ember milyen volt.

Persze az étel általában jó. Ha nem jó, az egy más kategória, de ha jó, akkor csak a felszolgáláson múlik.

Vannak szakmák, ahol a borravaló evidens. Hát nálam nem… Ugye tudjuk miről van szó? ORVOS….

Hogy ez a magyar társadalom beteg, nem kérdés, elmebeteg… talán ez a nagy szerencséje az orvosoknak. Na nem a pszichiátereknek, hanem az összes borítékgyűjtögető sztk-s orvosnak.

Valahol az 1800-as évek végéig kellene visszamennünk ahhoz, hogy megértsük mi folyik itt. Akkor valóban nem volt alanyi jogon járó orvosi ellátás, ma viszont van. Az emberek génjeibe beleíródott, hogy orvost fogadni úri passzió, mert kell hozzá pénz.

Valóban az határozta meg, hogy a beteg életben marad e, hogy volt-e fizetőkészség a hozzátartozóknak. Ez belénk ivódott és így gondolkodunk ma is. Azzal a különbséggel, hogy kifizettük a járulékokat, finanszírozzuk valahogy az ellátást, és ennek ellenére úgy hisszük, hogy az orvost külön kell megrendelnünk.

A hálapénz intézményével semmi gond, ugyanúgy jó, mint a borravaló.

Ha valóban elégedett vagy a csomagolással, a púderrel, a körítéssel, vagy a magasabb színvonalú munkával, vagy olyan dolgot kaptál, amit nem vártál el és ez jól esett, adj érte ajándékot.

Légy hálás.

Azért viszont ne fizess, hogy megfelelő színvonalú munkát kapj. A megfelelő színvonalú munkáért jár a fizetés. A fix lóvé.

A jutalom azért jár, ami több, mint az alap!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Publikációk, írások

Nágel Balázs

Megjelent a top 50 manager kiadványban 2020-ban, amelybe beválasztottak.

Tovább olvasom »
Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Mikor zársz be?

Egy vezetői tréningen ismertem meg az alábbi statisztika tényadatot, miszerint a cégek nagyjából 30 %-a veszteséges. Sejtettem, hogy ez „kishazánkban” sincs máshogy, de valahogy ez a szám extrém magasnak hangzott.

Tovább olvasom »