Vállalkozási ötlet, lottónyeremény

Megkérdeztem egy csomó embert, hogy mit tenne, ha nyerne a lottón 300 Milliót?

Épkézláb választ nem nagyon kaptam, pedig olyanokat kérdeztem meg, akiknek kellett volna, hogy legyen fogalmuk a dologról.

A legtöbb azt mondta, hogy harmadát elköltené, meg kifizetné belőle a hiteleit (klasszikus lakás, kocsi, luxus cuccok). Harmadát betenné a bankba kamatozni, harmadából vállalkozna.

Voltam annyira szemét, hogy azt is megkérdeztem, hogy ha nem számítana a pénz, akkor milyen vállalkozásba fognál? Hát erre sem kaptam épkézláb válaszokat, még annyira sem, mint a lottókérdésre.

A többség valamit lekoppintana, nem tudva azt, hogy abból még egy nem kell a piacra, kisebb hányad úgy gondolja, hogy valakitől meg kéne kérdezni, hogy mibe érdemes manapság belefogni, csupán néhányan beszéltek konkrét tervekről, de arról is csak úgy, hogy semmi értelme és koncepciója nem volt.

Mielőtt elszomorított volna az eredmény, inkább örültem, mert megtudtam megint valamit:

Az emberek nagyobbik többségének fingja nincs arról, hogy ha rászakadna a bank, akkor mit tenne!

 

Megtudtam még azt is, hogy vajmi kevesen tudnak olyan ötletekkel előállni, ami eredeti és a sajátjuk. Bebizonyította a körkérdés azt is, hogy az emberiség 95%-a nem gondolkodik. Gondolkodnak helyettük. Egy barátom írásából idézve:

“Mászkál az utcán, bámulja a kirakatokat, eszik, ha azt mondják egyé, iszik, ha azt mondják igyá, és meghal, ha azt mondják hajjá +. “

Danka István: Egon a vízöntő c írásából idéztem…

 

Valójában mi kell egy vállalkozáshoz? Ennek alapján elsősorban egy gondolkodó ember, és egy ötlet. Ha ez megvan, akkor a siker garantált.

De akkor miért van ennyi vállalkozó? Mert sokan úgy gondolják, hogy vállalkozónak lenni jó, mert a vállalkozók ugye menő autókkal járnak, évente többször nyaralnak, utaznak, bármennyit költhetnek, és szabadok, nincs hülye főnökük.

A sikeres vállalkozók ha volt “előző életük”, tehát alkalmazottból lettek, korábban is szabadok voltak, sose volt hülye főnökük, volt autójuk, elégedettek voltak, csak egy kicsit többet akartak.

Ki akarták próbálni magukat, folyamatosan azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne jobban, többet, profibbat?

Ha az ötlet szar, akkor a vállalkozás halálra van ítélve már az elején, azonban ezek a vállalkozások akár évekig vergődnek. Tipikusan ezek a vállalkozók dolgoznak napi 20 órát, nekik tartoznak, ők is tartoznak, nincs soha pénzük, családjuk szétesik, betegek lesznek, tönkremennek.

Ha az ember nem tud gondolkodni, de az ötlet jó, akkor két út lehet. Ha az ötlet annyira jó, akkor lehet, hogy a vállalkozást maga az ötlet tartja el egy ideig, akkor jönnek a bajok, ha hirtelen kezd növekedni, mert nem lesz, aki kezelje a növekedést.

Ha nem annyira jó az ötlet, de nem is rossz, de a vállalkozó nem tud gondolkodni, azaz továbblépni saját magán, és a berögződött hülyeségein, akkor középszerűvé válik és előbb, vagy utóbb elkezd tönkremenni.

 

Ami nem fér bele a fejembe:

Mi a szarnak akar vállalkozni az, aki nem tud gondolkodni és ötlete sincs!?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

A küldetés

Minden vállalkozónak van valami magasztos küldetése, valami mottója, ami szépen hangzik, nekem nem igazán volt. Amikor megkérdezték, akkor egyszerre lett volna snassz és nagyképű azt mondani, hogy kiváló céget akarok építeni.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Pénzügyi tudatosság

A tudatos vásárlás. Hát ez aztán valóban hiányzik. Még olyan szinten is, hogy a vásárlások előtt kevesen gondolják át, hogy mi az, amit venniük kell.

Tovább olvasom »
Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Vállalkozó születik

Vállalkozás születik? Cég születik? Vállalkozó leszek? Cégvezető leszek? Ahogy már korábban írtam, elsősorban, jó ha az a cél, hogy lehessen egyszer egy sikeres céged, amit Te építettél fel és mögötted áll. Azonban az esetek többségében először vállalkozó leszel.

Tovább olvasom »