38000 pogácsa

Ha már szó volt üzleti ötletről, akkor nézzünk meg egy példát.

A legtöbb kisvállalkozó azt látja és azt számolja, hogy bizonyos termékeken mennyit lehet keresni. Elsétál egy cipőbolt mellett, azonnal azt látja, hogy a kifüggesztett árakon lehet 20% árrés, ezért egy 20000 Ft-os cipőn lehet 4000 Ft-ot kaszálni.

Valóban igaza van, de azzal, hogy ezt tudja, vagy elképzeli, hogy saját leendő vállalkozásában ez hasonlóképpen működhetne, egy nagyon téves kép kezd felépülni a fejében a vállalkozásával kapcsolatban.

Emberünk jártatja az agyát azon, hogy mibe kéne belefogni, mi az, amit sokan vesznek, sokaknak szüksége van rá, nem kell sok pénzt beletenni, de dől a lé…

Tételezzük fel, nyit egy “Nettinek angolul” boltot. (Angolul valakinek: For…) Látja, hogy egy pogácsán 5 Ft bruttó haszon van és bizakodik, hogy ez egy busás haszon, hó végén milliomos lesz.

Nem számol mást, pedig kellene. Kell járulékot fizetni, nettó fizetést kivenni, ki kell fizetni a bérleti díjat, a rezsit, a könyvelőt, a telefont, a bankszámlát, a csomagolóanyagot, a szállítást, mindent.

Ezekkel nem számolni, viszont azt jelenti, hogy a vállalkozást képtelenség lenne sikeresen működtetni.

A legnagyobb baj, hogy azt sem számolja ki a nagy többség, hogy hány db pogácsát kell eladni ahhoz, hogy mindez megérje. Egyszer kimondtam véletlenül, hogy 38 000-et.

Igazam volt.

Ha minden pogácsán van 5 Ft haszon, akkor ahhoz, hogy MINIMÁLBÉRT!!! ki tudjunk venni a vállalkozásból, ahhoz bizony 38 000 db pogácsát el kell adni.

Mennyi munka van 38 000 pogácsa eladással? Kurva sok!

Munkaidőben kifejezve: Reggel 6-tól este 10-ig.

Vásárlók számában kifejezve: heti 950, napi 190 vásárló, ha mindenki 10 db-ot kér.

 

NAGYON-NAGYON SOK!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Személyes felelősség

Talán a legnehezebb dolog azt a felelős gondolkodásmódot elsajátítani, hogy minden, amit teszel, kihatással lesz a jövődre, és nem okolhatsz senki mást, csak saját magadat a tetteid következményeiért.

Tovább olvasom »