Út a szervezettség felé 1. rész

1000 főt foglalkoztatsz? Van 1 MRD € árbevételed? Vagy csak néhány embered van és néhány milliód?

Mi a különbség? Jogilag semmi. Ugyanolyan cég vagy, ugyanolyan társas vállalkozás. Ugyanazok a jogszabályok érvényesek rád, ugyanabban az országban működsz, ugyanazon törvények és szabályozások vonatkoznak rád.

Akkor mi a különbség?

Gyakorlatilag csak az, hogy a nagy cégek úgy írják le és alkalmazzák a folyamataikat, hogy az egyértelmű, neked pedig minden a fejedben van. Vagy ott sincs. Bizonyos dolgokról azt sem tudod, hogy léteznek. Bizonyos dolgokat egyszerűen nem csinálsz, pedig kéne.
Ahhoz, hogy a céged egy jól szervezett és kiszámíthatóan működő gépezet legyen, pontosan tudnia kell az összes „alkatrésznek”, hogy mi a dolga.

Képzelj el két autót: Az egyik egy 9 személyt szállítani képes autó, a másik egy kétüléses sportkocsi. Mindkét gépezetben van gáz és fékpedál. Ha megnyomják az egyiket, mondjuk a gázt, az számos utasítást ad ki az előre programozott és beállított elemeknek.

Az elektronika továbbítja a jelet a vezérlésnek, a vezérlés kiadja az utasítást az injektornak, az injektor befecskendezi a szükséges üzemanyagot, az üzemanyag berobban, mozgásra készteti a dugattyúkat, a motor átadja a nyomatékot a váltónak, az továbbadja a kerekeknek.

Érted?

Lehet, hogy nem pontos, amit leírtam, de ha a gázpedál elordítaná magát a rendszerben, és elvárná, hogy előzetes beállítás és programozás nélkül minden akatrész tudja a feladatát annak érdekében, hogy az autó gyorsuljon, akkor egészen naiv lenne. Bármelyik autót veszem alapul, akkor biztosan más és más rendszerek vannak felépítve mondjuk a gázpedál lenyomására.

A 9 személyes kisbusznak egészen más menetdinamikára van szüksége ahhoz, hogy a 3-4 tonnás összsúlyt biztonságosan vigye, mint a 800 kg-os sportkocsinak. A sportautó jobban gyorsul, agresszívebb, mert akik a sportgépeket szeretik, ezt várják el. Ha nem lenne a sportkocsi sportosra hangolva, ha nem lennének az alkatrészei erre alkalmasak, akkor nem lenne sportkocsi.

A cégek esetén is ez igaz.

A nagyok úgy tekintenek a cégükre, mint egy gépezetre. Világosan leírják és betanítják az összes „elemnek” hogy mi a dolga. Ha kapnak egy utasítást felülről, vagy oldalról, akkor mikor, milyen körülmények között mit kell tenni annak érdekében, hogy a gépezet a legjobban tudjon működni. A kicsik nem írják le a folyamatokat, hiszen az ügyvezető mindenható, a dolgozói pedig gondolatolvasók.

Így van ez? Költői kérdésre nem válaszolunk…

Nekem egy kérdésem van: Ha nem tanítod be, definiálod az összes „elemnek” a funkcióját, munkáját, akkor hogyan várod el a végeredményt? Kifogásod lehet, hogy miért nem akarod, tudod, miért nem szükséges ez és a Te céged miért más. Hidd el, hogy eredményt csak akkor várhatsz, ha azok, akiktől az eredményt várod, pontosan tudják, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy eredményesek legyenek. Ezeket kell definiálni, leírni, elmagyarázni, megértetni, és végigkövetni. Eleinte lehet, hogy nyűgös munka, de hosszú távon megéri.

A nagyvállalatok azért értékesek, mert nem függenek a tulajdonosoktól, a pillanatnyi vezetéstől. Bárki beül vezetőként, tudja, mit kell tennie, bárki beül raktárosnak, ő is tudja. Bárki helyettesíthető, soha nincs pótolhatatlan ember számukra. Ha felteszed a kérdést, hogy ha kiszállsz, minden megy-e úgy tovább, mintha Te lennél ott és a válasz igen, akkor valamit jól csinálsz. Ha nem, akkor gondolkodj el azon, hogy mi lesz az első, amit megteszel annak érdekében, hogy a vállalkozásod vállalattá tudjon fejlődni.

Ha 3 személyes vállalattá, akkor 3 személyessé. De értékes, kiszámítható, pontosan megfogalmazott elvárások és feladatleírások mentén, szervezetten működő vállalatként.

Hidd el, nagyon megéri!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Publikációk, írások

Rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés 2.1, avagy hogyan takaríthatunk meg egy kicsit többet… Mielőtt a kedves olvasó megijed, hogy valami politikai vízre eveztem, megnyugtatom, hogy nem erről van szó.

Tovább olvasom »