Most!

A cégben bevezettük azt, hogy mindent azonnal elintézünk. Nincsenek is aktahegyek az emberek körül, nincs majd, meg holnap, most van.

Csak most!

Megfigyeltem, hogy az emberek két dologtól szenvednek: A múltjuktól és a jövőjüktől. Vagy a múlt problémáin rágódnak, és félnek a jövőjüktől, vagy a múltjukat sajnálják és várják a jobb jövőt.

Mind a kettő hülyeség.

Világ életemben utáltam a történelmet. Egészen egyszerűen nem érdekelt, hogy mi volt. Nem akartam belőle tanulni, nem érdekeltek a múltbéli undormányok.

Ami érdekelt azonban: a folyamat. Az, hogy hogyan jutottunk el ide. Mik voltak azok a dolgok, amelyek a világot mozgatták.

A történelmet mint tudományt soha nem fogadtam el önálló tudományként, valószínű azért, mert utálom az utólagos leíró, belemagyarázó datált tényhalmazt. A történéseket, a világ változását, a kultúra változását vizsgáló kultúrtörténetet azonban tisztelem.

 

Miért van ez így?

Talán a most miatt. Ha a múltat arra használjuk fel, hogy lássuk tisztán, hogy mi az, amit meg kell tartanunk és mi az, amivel szakítanunk kell, a jövőt pedig arra  használjuk, hogy megtervezzük a lépéseinket az rendben van.

A vicc ebben az, hogy mind a döntésinket a múltra vonatkozólag és a terveinket a jövőre nézve a mostban valósítjuk meg.

 

A mostban lenni jó, de nem mindenkinek sikerül. Vannak olyanok, akik soha nincsenek a mostban. Ezektől szoktam megkérdezni, hogy most éppen mi a bajod?

Erre rendszerint úgy válaszolnak, hogy ez és az történt, vagy ez és az lesz rossz a közeljövőben, de arra soha nem válaszolnak, hogy most, éppen most mi bajuk van.

Ha mégis, akkor mondanak valami originációt, pl.: fáj a fejem, fáradt vagyok, stb… Ha belegondolunk, akkor most semmi bajunk nincs. Minden rendben van.

A mostban minden jó. De csak akkor, ha valóban a mostban vagyunk.

 

Ez az, ami nehéz. Nem aggódni a jövőn és nem bánkódni a múltban. Most lenni, itt.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Üzleti vállalkozásfejlesztési blog

Árulgatni = eladni?!

Felhívtam a bútor bizományit, érdeklődtem, hogy bevihetek-e egy eladásra szorult kanapét.

Tovább olvasom »