Hitelek

Már megint a hitelek! „Nem kelnek-e fel hirtelen hitelezőid, nem ébrednek -e föl végrehajtóid? A zsákmányuk leszel!” Habakuk könyve, 2.6

Sorozatunk újabb részében ismét a hiteleket fogom szidni, mielőtt azonban másokat indokolatlanul sértenék, közlöm, hogy  nem célom a saját nézőpontom feltételek nélküli erőltetése, a gondolatmenet kizárólag továbbgondolkodásra szolgál…

Ha a Bibliát elővesszük, még erre is – mint ahogy minden másra – találunk egyértelmű instrukciókat.

Nézzük, mi zajlik körülöttünk:

Akciós személyi kölcsön csak 28% kamat! Most azonnal hozzájuthat álmai készülékéhez! Vegye most, fizesse később….

Ehhez hasonló irrealitásoktól visszhangzik a média világa, én, aki TV-t csak szállodában néz, mivel otthon nincs, szinte mellbe vágott a legutóbb a reklám: Akciós személyi kölcsön 500 000 Ft, csak havi 14 000 Ft törlesztőrészlettel, 5 év futamidővel.

Kicsit valóban megrökönyödtem, ugyanis úgy gondoltam, ha egy országot egyszer leigázott a hitelválság, akkor a normális ember mindent akarhat, csak hitelt nem.

Hát ez sem így van kis hazánkban, ugyanis mi (orrunknál fogva vezetett) magyarok könnyen felejtünk, vagy csak nem fáj nekünk még eléggé, de hajlamosak vagyunk kétszer, vagy többször is ugyanabba a hibába esni. Nézzük csak meg a politikát: Nem is olyan régen utált pártokat ma felmagasztalják, némelyek többször is ugyanabba az igába hajtják a fejüket.

Hasonlóan vagyunk a hitelekkel is.

Kissé erős a Habakuk próféta idézete: A zsákmányuk leszel!

Erős, de igaz.

Hitelt felvenni annyit jelent, mint vágyainkat azonnal megvalósítani. Vannak ésszerűés vannak ostoba hitelcélok: Egyedül a lakáscélú hitel ésszerű, ugyanis kevesen tudnak hitel nélkül lakást vásárolni. Az összes többi hitelcél, felesleges és ostoba.

Pedig a bankok mostanában korrekten kommunikálnak, egyértelmű, hogy mennyit kell visszafizetni, de a magyar csak nem számol, vagy számol, de nem érdekli a veszteség egészen addig, amíg nem fáj. Már pedig nem fáj, vagy nem fáj eléggé….

Nézzük a fenti példát: Egy bank személyi kölcsönt kínál 28% kamatra. Elég durva feltétel, mondhatni arcátlan, de még hozzáteszik (teljesen nyíltan és becsületesen), hogy 500 000 Ft 5 évre csak havi 14 000 Ft törlesztőrészlettel. Azaz 840 000 Ft-ot kell visszafizetni!

Ez már önmagában is pofátlanság, de ha valaki nem fizet, az valóban zsákmánnyá válik.

Már pedig sokan eladósodnak, és pénzügyi nyomorúságban élik az életüket, egyúttal Böjte Csaba a közelmúltban arról beszélt a rádióban, hogy soha nem volt ennyi autó, ruha, élelem a világban, mitől érzi a ma embere mégis rossznak ezt a világot?

Egyszerű és egyértelmű a válasz: Az adósságaitól.

A mai szegénység nem hasonlítható a régiek szegénységéhez.

Az, hogy a mai ember, akinek hitelei vannak sokszor mínuszból indul. Régen, ha valaki szegény volt, legalább 0-ról kezdhetett minden egyes hónapot. Ma az adóst a  kötelezettségei nyomorítják meg, a kilátástalanság pedig arra értendő, hogy nem tudja az eladósodott, hogy mikor tud kikecmeregni az adósságcsapdából, úgy érzi, nem szabad ember, mert kötelező annyival többet termelnie havonta, mint a hitelének a törlesztőrészlete.

A vágy az idővel megszűnik, megkopik a hitelcél, de a nyomasztó adósság marad.

Hogyan lehet ezt kikerülni. Egyszerű.

Nem kell hitelt felvenni. Vagy menni fog anélkül is, vagy nem érdemeljük meg. Azaz lehet, hogy megérdemelnék, de még nem jött el az ideje.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on reddit
Share on skype

További cikkek

Publikációk, írások

Pénzügyi tudatosság

A tudatos vásárlás. Hát ez aztán valóban hiányzik. Még olyan szinten is, hogy a vásárlások előtt kevesen gondolják át, hogy mi az, amit venniük kell.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Gyernőtt

Szinte hihetetlen, de sok cégvezető és manager nem más, mint egy nagyra nőtt anyuci kedvence.

Tovább olvasom »
Publikációk, írások

Nyavalygás

Imádunk nyavalyogni. Valójában súlyos szeretethiányban szenvedünk, de ezt kimondani nem menne, inkább nyavalygunk.

Tovább olvasom »